10 Years Old Tawny Port doc 'Portal'

€31,95
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Duivensoort:                    Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca

Wijnhuis:                          Quinta Do Portal

Gebied:                             Douro

Land:                                Portugal

 

Omschrijving:          

Een stapje hoger op de ladder van de mooiste Tawny’s is de 10 years old. Voor deze wijn is gebruik gemaakt van port met een gemiddelde rijping van tien jaar. Voor deze port worden de mooiste lots gebruikt, gemaakt van druiven die met de voeten zijn getreden in de oude granieten gistingsbakken, lagares. Dat geeft hem veel kracht en intensiteit en een wonderbaarlijke complexiteit, een wijn die laat zien hoe mooi gerijpte port zich kan ontwikkelen.

Heerlijk gekonfijt fruit, walnoten, amandelen, breed en complex, in de smaak prachtig gerijpt, maar ook gedroogd fruit, heerlijk chocola en kruiden, noten en kersen, een vleugje sinaasappel, wat bitter en zuren voor de frisheid. Mooi bij belegen en liefst zelfs oude kazen, bij zoete desserts en zelfs als aperitief, in combinatie met foie gras.

 

Kleur:   

Licht van kleur, taankleurig, bruin

 

Geur:    

Heerlijk geconfijt fruit, walnoten, amandelen, breed en complex

 

Smaak: 

Prachtig gerijpt, maar ook gedroogd fruit, heerlijk chocola en kruiden, noten en kersen, een vleugje sinaasappel, wat bitter en zuren voor de frisheid

 

Wijn & Spijs:    

Belegen en liefst zelfs oude kazen, bij zoete desserts en zelfs als aperitief, in combinatie met foie gras.

Wijnhuis omschrijving:

De afgelopen twintig jaar is de portstreek revolutionair veranderd. Door de toetreding van de Europese Unie van Portugal is veel Europees ontwikkelingsgeld naar dit gebied gestuurd, waardoor de kwaliteit van de wijngaarden sterk is verbeterd. Ook is de infrastructuur verbeterd, door de aanleg van wegen, die het gebied –vroeger alleen toegankelijk met een treintje langs de Douro- ontsloten hebben voor het transport van mensen en voor vrachtwagens met wijn. Niet iedereen is daar blij mee overigens, want het is ook ten koste gegaan van het kalme en rustige karakter van de streek.Wijnhuis omschrijving:

Tegelijk met de modernisering van de wijngaarden heeft de Europese Unie ook veranderingen afgedwongen in de regels die aan de opvoeding van port waren gesteld. Er was een verplichting om alle port op te voeden in Vila Nova de Gaia, de voorstad van Porto op de zuidelijke oever van de Douro. Dat maakte in de praktijk dat alleen de grote huizen, met lodges in Vila Nova, port konden maken en opvoeden. De producenten van druiven in de Douro waren daarmee gedwongen hun druiven aan de grote huizen te verkopen.

Het vrijgeven van de opvoeding in de Dourostreek zelf, ruim twintig jaar geleden, heeft er voor gezorgd dat ook zelfstandige Quinta’s, zoals Quinta do Portal, in de Dourostreek zelf hun ports konden maken en opvoeden. Quinta do Portal is een van de huizen die deze mogelijkheid met beide handen heeft aangegrepen en die zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een producent van voortreffelijke port –naast overigens ook goede tafelwijnen met de herkomstbenaming Douro.

Quinta do Portal is een familiebedrijf dat is gevestigd in een van de mooiste stukjes van het Douro gebied, in de directe nabijheid van het stadje Pinhão, het hart van het portgebied. Omdat Quinta do Portal eigenaar is van maar liefst 95 hectare wijngaarden, is men in staat de productie van de eigen druiven voor de wijnen en de port volledig te controleren. Een prima garantie voor de kwaliteit van de druiven. De bezittingen zijn verdeeld over een viertal fraaie Quintas: Quinta da Abelheira, Quinta do Confradeiro, Quinta dos Muros, en Quinta do Portal. Door dit uitgebreide bezit kan een selectie gemaakt worden van de druiven, zodat voor elke wijn en elke port de druiven kunnen worden gebruikt die er het meest geschikt voor zijn. De beste druiven gaan bijvoorbeeld naar de heerlijke Vintage Port, het vlaggenschip van de port. Dit soort wijnen toont aan dat Quinta Do Portal in korte tijd een hoog niveau heeft weten te bereiken. Omdat de wijnen afkomstig zijn van verschillende Quintas, en dus niet alleen van Quinta Do Portal, worden ze verkocht onder de naam ‘Portal’.

Het gebied: Dourovallei

De Dourovallei is onbetwist een van ´s werelds mooiste wijngebieden. Als een zilveren ader slingert de rivier de Douro zich langs de steile wijnhellingen, sinds mensenheugenis beplant met druivenstokken. Omdat de hellingen zo steil zijn, staan veel druiven in terrassen aangeplant. Het gebruik van machines is vrijwel onmogelijk. Alleen door een andere manier van aanleg van de wijngaarden, zoals de afgelopen jaren stap voor stap gebeurt, is een geleidelijke mechanisatie van het werk mogelijk. De wijngaarden staan vol met voor de streek typische port druivenrassen als Touriga Nacional, Tinta Cão, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Franca, Tinta Amarela. Deze eigen druiven zijn bij uitstek bestand tegen de zinderende hitte die in de zomermaanden in het Dourodal kan heersen. Sterker nog, deze druiven vormen de hoeksteen van de kwaliteit van port. Ze leveren in het najaar de diepgekleurde wijnen op die tot vurige port wordt verwerkt. De beste port komt van de wijngaarden meer landinwaarts, richting Spaanse grens, en altijd van de wijngaarden met uitzicht op de rivier de Douro of een van zijn zijtakken. De mooiste wijngaarden hebben een ondergrond van puur graniet, een gesteente dat de warmte overdag opneemt en vasthoudt, en in de nacht weer uitstraalt, om de druiven perfect te laten rijpen.

Het maken van een mooie port is een vak apart. Het vergt een bijzondere inspanning, omdat het een versterkte wijn is, een wijn waar tijdens de gisting al alcohol aan wordt toegevoegd. Omdat de gisting wordt gestopt als hij nog niet klaar is en de wijn nog veel suiker bevat, is een zoete wijn het resultaat. Dat betekent ook dat de druiven maar een paar dagen gisten op de schillen. Dan vindt, na een paar dagen, de brute onderbreking van het gistingsproces plaats, door toevoeging van wijnalcohol. In die korte tijd is het zaak de schillen en het sap van de druiven intensief met elkaar in contact te laten komen, om de wijn in korte tijd al veel diepte en kleur te geven. De ouderwetse methode is het treden van de druiven met mensenvoeten, in grote granieten bakken, lagares. Voor de meeste port wordt echter moderne methoden gebruikt, zoals gisting op vaten die ronddraaien, waardoor ook voortdurend contact tussen schillen en gistende wijn optreedt.

Op het moment van toevoeging sterven de aanwezige gistcellen en wat er nog aan suiker over is, blijft in de wijn zitten. Dat betekent dat een port altijd zoet is, met een alcoholgehalte rond de 18 tot 20%. Daarna laat men de port rijpen, nog altijd voor een groot deel in de hoofdstad van de portwijn, Vila Nova de Gaia, aan de zuidelijke monding van de Douro, tegenover Oporto. Maar steeds meer porthuizen laten hun port rijpen in het Douro gebied zelf. Type en duur van de rijping zijn afhankelijk van de kwaliteit van de port en van wat voor type men wil maken.

 

Land: Portugal
Gebied: Douro
Druivensoort: Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca
Wijnhuis: Quinta Do Portal
Jaar: n.v.
Inhoud: 0,75L
Alcohol percentage: 20%
Wijn kleur: Rood
0 sterren op basis van 0 beoordelingen