Ricasoli Chianti

€10,99
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Duivensoort:          Sangiovese 

Wijnhuis:               Ricasoli

Gebied:                 Chianti Classico

Land:                    Italië

 

Omschrijving:          

Gemaakt door de oudste wijnfamilie ter wereld!

Voor het maken van de Chianti Classico is gekozen voor een blend met voornamelijk klassieke Sangiovese, aangevuld met een kleine hoeveelheid Canaiolo. In sommige jaren wordt daar nog een drupje Malvasia aan toegevoegd, een witte druif. Sangiovese geeft de wijn kracht, levendigheid en zuren. Canaiolo rondt de wijn af, geeft hem net even wat meer zachtheid; hetzelfde geldt voor de Malvasia. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden rond het Castello di Brolio, die zich bevinden op een hoogte van 350 tot 450 meter boven zeeniveau.

 

De druiven voor deze wijn worden met de hand geplukt. Rijping vindt plaats op Franse eiken vaten gedurende een periode van 10 maanden.

 

Kleur:   

Robijnrood

 

Geur:    

De neus heeft een zachte geur met zwarte kersen, laurier, thee en een vleugje chocolade

 

Smaak: 

De smaak is zeer elegant met rijp zwartfruit, aangenaam kruidig met een hint van vanille en chocolade

 

Wijn & Spijs:      

Perfecte begeleider van pastagerechten, salami, antipasti, lamsvlees met zuidelijke kruiden, stoofschotels met rundvlees.

 

Wijnhuis omschrijving:   

Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli’s een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen in politiek en cultureel opzicht maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets worden zij beschouwd als de oudste wijnfamilie ter wereld. De huidige baron is van de 32e generatie in successie. Er mag hier in Toscane van alles zijn gebeurd, oorlogen gevoerd, maar altijd gingen de Ricasoli’s onverstoorbaar door met het verbouwen van hun druiven en olijven. In de loop der eeuwen werd de wijnbouw steeds belangrijker voor het Castello di Brolio en de reputatie van de wijnen verspreidde zich steeds verder. De eerste export van 14 vaten Brolio-wijn vond reeds in 1690 plaats en was bestemd voor Amsterdam.

 

De glorie van Castello di Brolio verbleekte enigszins toen het in de jaren zestig van de afgelopen eeuw verkocht werd aan een grote drankenmultinational en naderhand nog werd doorverkocht. Men zag het bedrijf als productiemachine, waarbij vooral kwantiteit op de voorgrond stond. Francesco Ricasoli kon, ondanks een carrière als topfotograaf, uiteindelijk de drang niet weerstaan. Hij wilde toch de meer dan 850-jarige familietraditie voortzetten. Hij kocht het bedrijf begin jaren ’90 terug. Geheel in stijl van zijn voorvader, de IJzeren Baron, regeert hij met harde hand en heeft maar één doel voor ogen: absolute kwaliteit. Hij huurde daarom de kennis en de ervaring in van een beroemd oenoloog, Carlo Ferrini. Wijngaarden werden herplant met betere druiven, die een lagere opbrengst combineren met een hogere kwaliteit. Ook in de kelders werden kosten noch moeite gespaard. Barone Ricasoli beseft als geen ander dat het Castello di Brolio, het oudste wijnhuis ter wereld, zich ─ook volgens zijn concurrenten en collega’s─ op de beste gronden van Chianti Classico bevindt. De meest recente oogsten tonen aan dat de wijnen van Castello di Brolio zich weer bevinden waar ze thuishoren: aan de top van de streek.

 

 

Het gebied: Chianti

De Chianti, de wijnstreek in hartje Italië, is ongetwijfeld één van de mooiste wijngebieden van Europa. Vooral ook omdat er zoveel anders is dan alleen maar wijn. De streek doet ook de harten van vele cultuurminnaars sneller kloppen. Elke stad is een soort openluchtmuseum, met prachtige middeleeuwse gebouwen, pleinen en kunstwerken. Een prachtige decor van de geboortegrond van wellicht de beroemdste wijn van Italië: Chianti. De wijngeschiedenis van Chianti is onlosmakelijk verbonden met de naam van de voorname adellijke familie Ricasoli. Al sinds 1141 resideert deze familie in zijn familiekasteel, het Castello di Brolio. Barone Bettino Ricasoli, bijgenaamd de IJzeren Baron, geboren in 1809, was zonder twijfel de meest markante Ricasoli. Hij luidde een nieuw tijdperk in, zowel voor het Castello di Brolio als voor de Chianti-wijnen in het algemeen. Op de jeugdige leeftijd van 20 jaar kreeg hij de leiding over het kasteel en de wijngaarden. Hij droeg zijn leven op aan de wederopbouw en vernieuwing van de wijnbouw in Toscane. Na het jarenlang bestuderen van de wijngaarden, de druivensoorten en de wijnen hiervan, ontwikkelde Ricasoli in 1841 een ‘ijzeren formule’. In deze formule beschreef hij het ideale mengsel van lokale druivenrassen (Sangiovese, Canaiolo en Malvasia) voor een perfecte Chianti. Een eeuw later (1963), toen oenologie zich had ontwikkeld tot een echte wetenschap, werd de ijzeren wet van Ricasoli haast onveranderd opgenomen in de D.O.C.G.-wetgeving voor de Chianti Classico.

 

Land: Italië
Gebied: Toscsane
Druivensoort: Sangiovese
Wijnhuis: Ricasoli
Jaar: 2019
Inhoud: 0.75L
Alcohol percentage: 13%
Wijn kleur: Rood
0 sterren op basis van 0 beoordelingen