Ricasoli Albia Wit

€12,50
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Ricasoli Albia Bianco

 

Duivensoort:                       Sauvignon Blanc, Chardonnay en Malvasia

Wijnhuis:                            Ricasoli

Gebied:                              Toscane

Land:                                  Italië

 

Omschrijving:          

Van de oudste wijnfamilie ter wereld!

Een elegante wijn met aroma’s van witte bloemen en perzik. De wijn is levendig en heerlijk fris. De afdronk is lang en verfijnd.

 

Kleur:   

Licht strogeel

 

Geur:    

Elegant met hints van witte perzik, passievrucht en tonen van oranjebloesem.

 

Smaak: 

Een koele, rinse, zilte en aardse smaken die aan gesteente of steenachtige bodems doen denken. De wijn is zijdezacht en fris met een verfijnde afdronk van perzikken.

 

Wijn & Spijs:      

Gevogelte, visgerechten, salade of als aperitief.

 

Wijnhuis omschrijving:   

 

Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli’s een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen in politiek en cultureel opzicht maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets worden zij beschouwd als de oudste wijnfamilie ter wereld. De huidige baron is van de 32e generatie in successie. Er mag hier in Toscane van alles zijn gebeurd, oorlogen gevoerd, maar altijd gingen de Ricasoli’s onverstoorbaar door met het verbouwen van hun druiven en olijven. In de loop der eeuwen werd de wijnbouw steeds belangrijker voor het Castello di Brolio en de reputatie van de wijnen verspreidde zich steeds verder. De eerste export van 14 vaten Brolio-wijn vond reeds in 1690 plaats en was bestemd voor Amsterdam.

 

De glorie van Castello di Brolio verbleekte enigszins toen het in de jaren zestig van de afgelopen eeuw verkocht werd aan een grote drankenmultinational en naderhand nog werd doorverkocht. Men zag het bedrijf als productiemachine, waarbij vooral kwantiteit op de voorgrond stond. Francesco Ricasoli kon, ondanks een carrière als topfotograaf, uiteindelijk de drang niet weerstaan. Hij wilde toch de meer dan 850-jarige familietraditie voortzetten. Hij kocht het bedrijf begin jaren ’90 terug. Geheel in stijl van zijn voorvader, de IJzeren Baron, regeert hij met harde hand en heeft maar één doel voor ogen: absolute kwaliteit. Hij huurde daarom de kennis en de ervaring in van een beroemd oenoloog, Carlo Ferrini. Wijngaarden werden herplant met betere druiven, die een lagere opbrengst combineren met een hogere kwaliteit. Ook in de kelders werden kosten noch moeite gespaard. Barone Ricasoli beseft als geen ander dat het Castello di Brolio, het oudste wijnhuis ter wereld, zich ─ook volgens zijn concurrenten en collega’s─ op de beste gronden van Chianti Classico bevindt. De meest recente oogsten tonen aan dat de wijnen van Castello di Brolio zich weer bevinden waar ze thuishoren: aan de top van de streek.

 

Het gebied: Chianti

De Chianti, de wijnstreek in hartje Italië, is ongetwijfeld één van de mooiste wijngebieden van Europa. Vooral ook omdat er zoveel anders is dan alleen maar wijn. De streek doet ook de harten van vele cultuurminnaars sneller kloppen. Elke stad is een soort openluchtmuseum, met prachtige middeleeuwse gebouwen, pleinen en kunstwerken. Een prachtige decor van de geboortegrond van wellicht de beroemdste wijn van Italië: Chianti. De wijngeschiedenis van Chianti is onlosmakelijk verbonden met de naam van de voorname adellijke familie Ricasoli. Al sinds 1141 resideert deze familie in zijn familiekasteel, het Castello di Brolio. Barone Bettino Ricasoli, bijgenaamd de IJzeren Baron, geboren in 1809, was zonder twijfel de meest markante Ricasoli. Hij luidde een nieuw tijdperk in, zowel voor het Castello di Brolio als voor de Chianti-wijnen in het algemeen. Op de jeugdige leeftijd van 20 jaar kreeg hij de leiding over het kasteel en de wijngaarden. Hij droeg zijn leven op aan de wederopbouw en vernieuwing van de wijnbouw in Toscane. Na het jarenlang bestuderen van de wijngaarden, de druivensoorten en de wijnen hiervan, ontwikkelde Ricasoli in 1841 een ‘ijzeren formule’. In deze formule beschreef hij het ideale mengsel van lokale druivenrassen (Sangiovese, Canaiolo en Malvasia) voor een perfecte Chianti. Een eeuw later (1963), toen oenologie zich had ontwikkeld tot een echte wetenschap, werd de ijzeren wet van Ricasoli haast onveranderd opgenomen in de D.O.C.G.-wetgeving voor de Chianti Classico. Pas heel recent is de wetgeving aangepast aan de eisen van deze tijd en omvat deze minder stringente regels. Dit was inmiddels een zeer noodzakelijk vernieuwing, om Chianti klaar te maken voor de moderne tijd. Hierdoor, en door een rigoureuze vernieuwing van de wijngaarden is Chianti weer helemaal terug aan de top.

Land: Italië
Gebied: Toscana
Druivensoort: Sauvignon Blanc, Chardonnay en Malvasia
Wijnhuis: Ricasoli
Jaar: 2019
Inhoud:
Alcohol percentage: 13%
Wijn kleur: Wit
0 sterren op basis van 0 beoordelingen