Arran Port Cask

€54,99
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

The Arran malt Port finish 0,7L

Destileerderij:                   Arran

Gebied:                            Arran

Land:                               Schotland

 

Omschrijving:          

De The Arran malt Port finish is een mooie eiland whisky. Na eerst te hebben liggen rijpen op traditionele eiken vaten voor ongeveer 8 jaar, heeft de single malt als laatste liggen rijpe, in door een ambachtsman van de iconische Portugese wijn geselecteerde, port vaten uit Portugal. De master destilleerder van The Arran heeft zorgvuldig gemonitord tijdens de tweede rijping om de perfecte balans tussen de port vaten en het fruitige karakter van The Arran te garanderen. Het resultaat; een single malt vol betovering, complexiteit en kwaliteit.

Kleur:

Diep brons

Geur:

Vanille smaak, rijpe citrus en gedroogd fruit. Met een drupje water krijg je meer diepte, manderijn, citrus met fudge en honing tonen.   

Smaak:

Kruidig, bittere sinaasappel, chocolade en kersen.

Destileerderij omschrijving:          

Op 29 juni 1995 kwam er voor het eerst sinds ruim 150 jaar weer legale spirit uit een distilleerketel op het eiland Arran. Toeval of niet, op dat moment vlogen er twee adelaars boven de distilleerderij, adelaars komen namelijk voor in de bergen van het eiland Arran, daarom staan er op de flessen Arran altijd twee adelaars afgebeeld. In Lochranza, in het noordwesten van het eiland, staat dan ook sinds

1995 weer een distilleerderij.

Harold Currie was een man met een droom, namelijk een eigen distilleerderij bezitten. Hij koos voor het toeristische eiland om via zijn bezoekerscentrum en restaurant wat extra inkomsten te krijgen, een distilleerderij moet namelijk een aantal jaren draaien voordat de whisky oud genoeg is om te verkopen. Het is geen grote distilleerderij, ze maken 400.000 liter per jaar, maar wel op de ouderwetse manier, zonder computer gestuurde apparatuur. Twee koperen stills, vier houten gistkuipen en een stalen brouwketel. Het bezoekerscentrum is ook de moeite van een bezoek waard, het water waarmee gebrouwen wordt stroomt namelijk dwars door het bezoekerscentrum.

 

De whisky van Arran is sinds 1999 als Single Malt op de markt, de eerste had nog geen leeftijdsvermelding. Inmiddels zijn er al erg veel verschillende bottelingen uitgekomen, de 10 jaar en de 14 jaar zijn momenteel de standaard bottelingen. Er komen nu af en toe bijzondere bottelingen uit zoals ieder jaar een botteling van de serie Icons of Arran, dan is er de Machrie Moor, hun geturfde whisky, en diverse gelimiteerde single cask bottelingen. Ook zijn er drie verschillende finishes te koop, een Sauternes, een Amarone en een Port finish.

 

De whisky van Arran heeft een eigen karakter, maar is misschien niet zo zwaar als je van een eiland whisky zou verwachten. De Isle of Arran distilleerderij heeft zeker zijn plek te veroveren in de whiskywereld.

 

Land: Schotland
Soort: Single malt
Destilleerderij: Arran
Inhoud: 0.7L
Alcoholpercentage: 50,0 %
Botteling: Distillery
0 sterren op basis van 0 beoordelingen