Arran Sauternes

€54,99
Beschikbaarheid: Op voorraad (2)

The Arran malt Sauternes finish 0,7L

Destileerderij:                   Arran

Gebied:                            Arran

Land:                               Schotland

 

Omschrijving:          

De The Arran malt Sauternes finish is een mooie eiland whisky. Na een zeer intense rijping op traditionele eiken vaten voor ongeveer 8 jaar, heeft deze single malt whisky als laatste liggen rijpen in, door de ambachtsman geselecteerde Sauternes wijnvaten, van de iconische zoete witte wijn, uit de Bordeaux. De tweede rijping wordt nauwlettend in de gaten gehouden, door de master destilleerder van The Arran, om zo de perfecte balans tussen de Sauternus en het zoetige fruitige karakter van The Arran malt te garanderen. Dit resulteert in een single malt vol betovering, complexiteit en kwaliteit.

Kleur:                            

Goud Bouillon

Geur:

Rijke honing, kruidige en ziltig. Wanneer hij opent komt er vanille en sultana gevolgd door noten en geroosterde eiken.

Smaak:       

Zoetigheid, honing, abrikozen, meloen

Destileerderij omschrijving:          

Op 29 juni 1995 kwam er voor het eerst sinds ruim 150 jaar weer legale spirit uit een distilleerketel op het eiland Arran. Toeval of niet, op dat moment vlogen er twee adelaars boven de distilleerderij, adelaars komen namelijk voor in de bergen van het eiland Arran, daarom staan er op de flessen Arran altijd twee adelaars afgebeeld. In Lochranza, in het noordwesten van het eiland, staat dan ook sinds

1995 weer een distilleerderij.

Harold Currie was een man met een droom, namelijk een eigen distilleerderij bezitten. Hij koos voor het toeristische eiland om via zijn bezoekerscentrum en restaurant wat extra inkomsten te krijgen, een distilleerderij moet namelijk een aantal jaren draaien voordat de whisky oud genoeg is om te verkopen. Het is geen grote distilleerderij, ze maken 400.000 liter per jaar, maar wel op de ouderwetse manier, zonder computer gestuurde apparatuur. Twee koperen stills, vier houten gistkuipen en een stalen brouwketel. Het bezoekerscentrum is ook de moeite van een bezoek waard, het water waarmee gebrouwen wordt stroomt namelijk dwars door het bezoekerscentrum.

 

De whisky van Arran is sinds 1999 als Single Malt op de markt, de eerste had nog geen leeftijdsvermelding. Inmiddels zijn er al erg veel verschillende bottelingen uitgekomen, de 10 jaar en de 14 jaar zijn momenteel de standaard bottelingen. Er komen nu af en toe bijzondere bottelingen uit zoals ieder jaar een botteling van de serie Icons of Arran, dan is er de Machrie Moor, hun geturfde whisky, en diverse gelimiteerde single cask bottelingen. Ook zijn er drie verschillende finishes te koop, een Sauternes, een Amarone en een Port finish.

 

De whisky van Arran heeft een eigen karakter, maar is misschien niet zo zwaar als je van een eiland whisky zou verwachten. De Isle of Arran distilleerderij heeft zeker zijn plek te veroveren in de whiskywereld.

 

Land: Schotland
Soort: Single malt
Destilleerderij: Arran
Inhoud: 0.7L
Alcoholpercentage: 50,0%
Botteling: Distillery
0 sterren op basis van 0 beoordelingen