Marius Reserva Almansa do Marius

€9,99
Beschikbaarheid: Op voorraad (6)

Marius Reserva Almansa do Marius

 

Duivensoort:                       Monastrell & Garnacha

Wijnhuis:                            Bodegas Piqueras Marius

Gebied:                               Almansa

Land:                                  Spanje

 

Omschrijving:          

Deze helder robijnrode wijn heeft een zachte rijpe en zwoele geur met kersen, aardbei, pruim en een vleugje vanille en gedroogde vijg. Volle, krachtige en rijpe smaak met laurierdrop, zwarte kersen en bessen, pure choco, licht kruidig en een vleugje vanille.

 

Kleur:   

Helder robijnrood

 

Geur:    

Zachte rijpe en zwoele geur met kersen, aardbei, pruim en een vleugje vanille en gedroogde vijg.

 

Smaak: 

Volle, krachtige en rijpe smaak met laurierdrop, zwarte kersen en bessen, pure choco, licht kruidig en een vleugje vanille.

 

Wijn & Spijs:      

Lekker bij Entrecote, stoofvlees met rozemarijn en belegen kazen.

 Wijnhuis omschrijving:   

 

Bodegas Piqueras kan worden beschouwd als de drijvende kracht achter de D.O.Almansa. De bodega werd in 1915 opgericht door Mario Bonete, op een moment dat de wijnbouw in de streek nog niet erg ontwikkeld was. Lange tijd werd de door Piqueras geproduceerde wijn dan ook in bulk verkocht aan andere grote producenten. Ook werden druiven geleverd aan de lokale coöperatie, die nog altijd een van de leidende wijnbedrijven in de streek is. In 1961 kwam er echter verandering in deze situatie. Vanaf dat jaar besloot de familie om de wijnen zelf op fles te brengen en te verkopen. Een belangrijk en verstandig besluit. Door het harde werken van de familie Bonete volgde in 1966 bovendien de toekenning van de ‘eigen’ D.O. Almansa. Dit opende de markt verder voor export van de wijnen, die wereldwijd aftrek vinden.

 

Bodegas Piqueras is een wijnbe­drijf dat zijn wijnen vinifieert op een traditionele manier, in niet al te grote hoeveel­heden, maar met een uitzonder­lijke kwaliteit. Mario’s zoon Juan Pablo Bonete studeerde oenologie en werkte nauw samen met zijn vader. Hij volgde zijn vader op als dynamische nieuwe eigenaar, bijgestaan door zijn broer Angel. Zij hebben zich toegelegd op het maken van echte kwaliteitswijnen, waarbij ze de opbrengsten in de wijngaard laag houden. Voor de productie is het bedrijf in bezit van 190 hectare wijngaarden. Daarnaast zijn er contracten afgesloten met druiventelers in de streek voor nog eens 500 hectare. Op basis daarvan wordt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen liter wijn geproduceerd, waarmee Piqueras tot de middelgrote bodega’s van de streek kan worden gerekend. In 2002 betrok het bedrijf een prachtige nieuwe winery, helemaal ontworpen en uitgerust voor de productie van moderne, dynamische en kwalitatief hoogstaande wijnen.

 

De productie was hier lang heel traditioneel van karakter, met krachtige, houtgerijpte wijnen, in de categorie Reserva en –in de beste jaren- Gran Reserva. Wijnen die we gewend zijn van de Spaanse hoogvlakte. De afgelopen jaren is er echter ook ruimte gekomen voor de productie van moderne wijnen, met meer accent op het fruit, en dus ook wat minder houtrijping. Onder andere de wijnen onder de naam Valcanto zijn daar een goed voorbeeld van. Hout is wel aanwezig, maar door de rijping op vat kort te houden houdt het fruit in de wijnen ruimschoots de overhand. Een heerlijke nieuwe trend, waar het dynamische Piqueras perfect bij weet aan te sluiten.

 

Het gebied: Almansa

Almansa is een charmant, klein wijngebied met slechts een tiental produ­centen. We vinden de streek aan de zuidoostkant van de Spaanse hoogvlakte, nog net in de regio Castilla-La Mancha, maar vlak tegen de regio Valencia aan. Door deze ligging wordt het klimaat bepaald door twee invloeden: die van de hoogvlakte en die van de Middellandse Zee. De wijngaarden zijn geconcentreerd rondom de stadjes Almansa en Bonete in het zuidoosten van het district Albacete en zijn aangeplant op licht heuvelachtig terrein op een hoogte variërend van 700 tot 1.000 meter. Het continentale klimaat op de rand van de meseta, zoals de hoogvlakte wordt genoemd, waar het terrein daalt in de richting van het dal van de Vinalopórivier, heeft veel weg van een woestijnklimaat. Er valt slechts 350 mm regen per jaar. Goed voor de wijnbouw is het enorme temperatuurverschil tussen dag en nacht (en zomer en winter), typisch voor de hoogvlakte.

 

Qua klimaat, maar ook qua druivenaanplant is Almansa goed vergelijkbaar met Yecla en Jumilla, streken die iets meer naar het zuiden liggen. Dat betekent dat we hier een ruime aanplant vinden van de monastrell-druif, die hier perfect rijp wordt en intense en krachtige rode wijnen oplevert. De tweede belangrijke druif hier is de garnacha tintorera, die –de naam zegt het al- eveneens donkergekleurde wijnen in het glas brengt. Daarnaast zien we kleinere hoeveelheden Tempranillo, de druif uit de Rioja –die hier cencibel wordt genoemd. Nieuw en interessant is de Syrah, de rhônedruif, die het hier prima blijkt te doen. Ook Cabernet Sauvignon staat aangeplant op een experimentele basis. Allemaal druiven voor rode wijnen, want witte wijn is hier vrij marginaal, al bestaat hij wel,

 

Vanuit het schitterende kasteel van Almansa, dat uitkijkt over de zuidoostelijke provincie Albacete, kan men de 7.600 hectare wijngaard van de D.O. Almansa prachtig overzien. Het kasteel – oorspronkelijk door de Moslims gebouwd, maar later uitgebreid met Christelijke toevoegingen – werd gebouwd voor de bewaking van het dal van de Vinalopó, in de middeleeuwen de grens tussen de koninkrijken van Castilië en Aragon. De geschiedenis van Almansa tot het midden van de jaren ’90 van de 20e eeuw is er een van de productie van stevige rode wijnen, drie decennia na toekenning van de D.O.-status in 1966. Maar de afgelopen tien, vijftien jaar vindt er een verschuiving plaats naar wijnen met meer elegantie en souplesse, waar de markt om vraagt. Dat kan door de intrede van nieuwe technieken, zoals gisting bij gecontroleerde temperatuur en gebruik van roestvrijstalen gistingsvaten. Voorheen werd de gistende most gekoeld door een koelelement in de tanks te hangen, tanks die gemaakt zijn van beton met een coating van epoxyhars. De wijngaarden liggen voornamelijk op de vlakke stukken land, die een vruchtbare toplaag hebben. Daar vinden we de ideale omstandigheden voor het maken van kwaliteitswijnen, typisch voor dit fraaie deel van de Spaanse hoogvlakte.

Land: Spanje
Gebied: Almansa
Druivensoort: Monastrell & Garnacha
Wijnhuis: Bodegas Piqueras Marius
Jaar: 2017
Inhoud: 0.75L
Alcohol percentage: 14%
Wijn kleur: Rood
0 sterren op basis van 0 beoordelingen