Rotkappchen Alcohol Vrij Brut

€8,95
Beschikbaarheid: Op voorraad (2)

Duivensoort:                     Diverse druifsoorten

Wijnhuis:                           Rotkäppchen

Gebied:                              Saale-Unstrut

Land:                                  Duitsland

 

Omschrijving:          

 

 

Kleur:   

 

 

Geur:    

 

 

Smaak: 

 

 

Wijn & Spijs:      

 

Wijnhuis omschrijving:

Het van oorsprong Oost-Duitse bedrijf Rotkäppchen verwierf in één klap grote bekendheid toen het door de overname van een paar West-Duitse Sekt bedrijven uitgroeide tot Duitslands grootste producent van mousserende wijnen. In 2002 nam Rotkäppchen de Sekt merken Mumm, Jules Mumm en MM Extra over van de Canadese drankenmultinational Seagram. De bedrijven werden samengevoegd in het bedrijf Rotkäppchen-Mumm Sektkellereien, met het hoofdkwartier in Freyburg aan de Unstrut, in het hart van de wijnstreek Saale-Untstrut, in het voormalige Oost-Duitsland. Het traditionele merk van het bedrijf, de befaamde Sekt met de naam Rotkäppchen, is daarbij uiteraard niet verloren gegaan. Dit Sekt merk wordt al gemaakt sinds 1894, in Saale-Unstrut. Het ontleent zijn naam aan de karakteristieke rode capsule, die de wijn al sinds de begintijd heeft. Aanvankelijk werd ook de aanduiding ‘Monopole’ gebruikt, maar dat moest worden geschrapt nadat Champagne Heidsieck na een rechtszaak het alleenrecht had verworven op het gebruik van deze aanduiding.

Met de samensmelting van deze grote sekt merken is een bedrijf ontstaan met een leidende rol in de productie van mousserende wijnen. In 2010 werden 112,7 miljoen flessen van het merk Rotkäppchen verkocht. Het betekent dat dit bedrijf eenderde van de Duitse sekt markt in handen heeft -een grote prestatie. Dat geeft het bedrijf een enorme voorsprong in kennis op dit gebied, waarmee ze als geen ander in staat zijn wijnen te maken op een hoog niveau, en dat voor aantrekkelijke prijzen. Mousserende wijnen op hun best.

Het gebied: Saale-Unstrut

De voormalige DDR stond niet bekend als een producent van grootse wijnen. Maar ja, achter het ijzeren gordijn was dan ook niet veel ruimte voor particulier initiatief. Het maken van mooie wijnen was meer iets voor het decadente westen. Maar tegelijk is het natuurlijk ook zo, dat de weinige wijnstreken van het voormalige oosten heel noordelijk liggen, zodat het nooit gemakkelijk was om daar goede wijnen te maken. Maar de hereniging van de twee Duitslanden, en daarmee de instroom van geld en moderne technieken heeft deze situatie veranderd, uiteraard geholpen door de opwarming van het klimaat.

Het bekendste wijngebied van de vroegere DDR vinden we in de zuidelijke deelstaat Sachsen-Anhalt: Saale-Unstrut. Twee rivieren, Saale en Unstrut geven het gebied zijn naam. De wijnbouw kent hier al een lange geschiedenis. De eerste vermelding van wijnbouw in deze streek staat in een oorkonde die dateert uit 998.

De meeste wijngaardterrassen van deze streek liggen in de nauwe dalen van deze twee rivieren. Met zijn ligging op de 51e breedtegraad is dit het meest noordelijke wijnbouwgebied van Duitsland. Maar door een vrij uitgesproken landklimaat is het groeiseizoen voor de wijndruiven toch gunstig. Vooral de perfecte combinatie van zon en koelte levert frisse wijnen op, met fijne zuren en veel finesse.

Vanwege de noordelijke ligging van de wijngaarden liggen deze vooral op de zuidelijke hellingen in de rivierdalen, om zoveel mogelijk zonnewarmte op te vangen. Een probleem is het optreden van nachtvorst in het voorjaar, waardoor nogal eens flink wat schade wordt aangericht. Eveneens een reden om wijngaarden op de warmste en meest beschutte plaatsen aan te planten. Een voordeel is wel dat het landklimaat zorgt voor een zeer geringe regenhoeveelheid. Met slechts 500 millimeter neerslag per jaar behoort het tot de droogste wijngebieden van Duitsland. Daarnaast zijn de zomerdagen lang en niet te heet, een gunstige factor voor een mooie aroma-ontwikkeling van de druiven en een mooie frisheid in de zuren.

Het gebied is dan ook vermaard om zijn droge wijnen met een fijne fruitigheid en tintelende frisheid. Groot is het niet: met ongeveer 650 hectare wijngaarden behoort het tot de kleinere Duitse wijngebieden. De keuze aan druivenrassen is hier daarentegen enorm. Er staan hier maar liefst dertig verschillende druivenrassen aangeplant. De meest aangeplante druif is de Müller-Thurgau. Elders brengt deze druif vrij lichtvoetige wijnen voort, maar door zijn lage opbrengsten is dat hier volledig anders, veel krachtiger en fijner van karakter dan in andere streken. Weissburgunder is echter dé druif van de streek, met volle, levendige en frisse exemplaren. Daarnaast behoren Silvaner en Riesling tot de beste wijnen die deze regio voortbrengt. Een kwart van de aanplant bestaat uit blauwe druiven, vooral Portugieser, Dornfelder, Spätburgunder en Zweigelt. Het zijn rariteiten die in de regel snel uitverkocht zijn. Dit alles maakt Saale-Unstrut tot een onbekend, maar tegelijk heel interessant wijngebied.

Land: Duitsland
Gebied: Saale-Unstrut
Druivensoort: Diverse druivensoorten
Wijnhuis: Rotkäppchen
Jaar: N.v.t.
Inhoud: 0,75L
Alcohol percentage: 0%
Wijn kleur: Wit
0 sterren op basis van 0 beoordelingen