Brigaldara Ripasso

€22,50
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Duivensoort:      40% corvina, 30% corvinone, 20% rondinella en 10% andere druivenrassen              

Wijnhuis:           Brigaldara                

Gebied:              Veneto                 

Land:                 Italië                

 

Omschrijving:          

Valpolicella Superiore Ripasso wordt gemaakt door de Valpolicella-wijn van die oogst te nemen en deze voor de tweede keer te laten gisten met de druivenschillen, die gebruikt zijn om de Amarone te maken. Omdat deze schillen, vanwege het droogproces, een hoog suikergehalte bevatten, veroorzaakt dit een tweede gisting. De gisting verloopt langzaam gedurende 5 dagen en verrijkt de structuur van de wijn.

De wijn krijgt ook nieuwe aroma's van het contact met de gedroogde druiven en deze veranderen het karakter. De wijn is goed gestructureerd met een goed evenwicht in de smaak. In de geur heeft het lichte aroma's van rijp en gedroogd fruit, die tijdens het rijpingsproces evolueren om de wijn complexiteit te geven.

 

Kleur:                                 

 

 

Geur:                                 

lichte aroma's van rijp en gedroogd fruit, die tijdens het rijpingsproces evolueren om de wijn complexiteit te geven.

Smaak:                              

 

 

Wijn & Spijs:                    

Spicy Oosters, rood vlees, harde kaas, nagel- en komijnekaas, wild

 

Wijnhuis omschrijving:     

De naam Brigaldara verscheen voor het eerst in een akte van 1260. De familie Cesari kochten het huis en de grond in 1929, de teelt van wijnstokken en olijfbomen werd afgewisseld met boomgaarden en granen. Vanaf 1979 richt men zich volledig op de wijnbouw, eerst druiven verkopen en vanaf 1991 zelf wijn maken.

Wij vroegen Stefano waarom de Ripasso als enige een afwijkend etiket heeft, want deze is werkelijk geweldig! Hij antwoordde: elke Ripasso is een gemiste kans voor de verkoop van een Amarone! Dus een ander etiket. Met de komst van jaargang 2014 heeft hij dit losgelaten en zijn hoofd gebogen voor de eenheid, de Ripasso kreeg hiermee t zelfde etiket als de hele serie.

Inmiddels krijgt zijn Amarone met enige regelmaat 3 glaasjes in de Gambero Rosso, ook weer in 2015! De Riserva wordt pas sinds een aantal jaren gemaakt, als je deze uit 2007 geproefd hebt, dan kun je niet meer terug, zo'n extreme lengte en diepte in een wijn zie je zelden.

Na de 2007 en de 2009 komt er voorlopig geen Riserva, misschien 2012 maar die mag pas over 2 jaar het licht zien.

Land: Italië
Gebied: Veneto
Druivensoort: 40% corvina, 30% corvinone, 20% rondinella en 10% andere druivenrassen
Wijnhuis: Brigaldara
Jaar: 2019
Inhoud: 0.75L
Alcohol percentage: 14,5%
Wijn kleur: Rood
0 sterren op basis van 0 beoordelingen