Morgadio da Calçada Vinho do Porto Ruby Reserve 1/2

€9,95
Beschikbaarheid: Op voorraad (1)
Levertijd: 1-3

Duivensoort:                      Tinta roriz, tinta cao, tinta amarela, touriga franca, touriga nacional, tinta                                             francisca, sousao

Wijnhuis:                            Morgadio da Calcada

Gebied:                               Douro

Land:                                  Portugal

 

Omschrijving:          

Donker, kersenrood van kleur met een diep aroma, waarin een overdaad is te bespeuren van rijp rood fruit en ook cacao. De basiswijnen zijn 3 tot 4 jaar. In de mond ook prachtig, weelderig zoet zonder 'kleverig' te zijn. De afdronk is buitengewoon harmonieus met wat spannende tannines.

 

Kleur:   

Donker kersenrood 

 

Geur:    

rijp rood fruit en ook cacao.

 

Smaak: 

weelderig zoet zonder 'kleverig' te zijn. De afdronk is buitengewoon harmonieus met wat spannende tannines.

 

Wijn & Spijs:      

Vleeswaren, chocolade & koffiedesserts, harde kaas

 

Wijnhuis omschrijving:

De Douro vallei is misschien wel het allermooiste wijngebied op aarde. Niet voor niets is deze regio opgenomen in de Wereld Erfgoed lijst van Unesco. Zeer steile wanden met daarop terrassen waar de druiven in de zon bakken, met diep daaronder de  glinsterende rivier.

Dirk het wonderkind
Morgadio da Calcada ligt in het slechts 300 zielen tellende dorpje Provezende. In het plaatsje staan 13 prachtige, monumentale gebouwen daterend uit de 16e tot 18e eeuw, Casa da Calcada is er één van.  Gebouwd aan het einde van de 17e eeuw in opdracht van de invloedrijke rechter, Jerónimo da Cunha Pimentel en recent aangekocht door Dirk van der Niepoort, één van de wonderkinderen uit de Portwereld.
 
Dirk brengt niet alleen Port uit onder zijn eigen naam, maar maakt ook port voor het kleine Label Morgadio. Zijn de Ports van Dirk zijn label al herkenbaar door hun slanke stijl, dan is Morgadio de slankste (eleganste) stijl, dat bleek ook tijdens een door ons gehouden selectie proeverij. Vier Ports van Morgadio werden (blind) tussen gerenommeerde soortgenoten gezet en eindigden allemaal op de eerste plaats in hun categorie!
 
Traditioneel met handen & voeten
Waar menig Port producent kiest voor ultramoderne, industriële productie methoden, kiest Dirk er juist voor om zo dicht mogelijk bij de traditie te blijven. Het fruit wordt met de hand geplukt en wordt vervolgens in grote granieten bakken (Lagares )  gestort. Daar nemen de voeten van de ‘treders’ het werk over. De zachte voetzolen pletten wel de druiven, maar de pitjes blijven ongeschonden. Dit suikerrijke mengsel gaat gisten en tot er een laag alcohol percentage ontstaat. Vervolgens voegt men zuivere wijnalcohol toe waardoor de gisting direct stopt. Port is geboren, weelderig zoet, krachtig van kleur en vol natuurlijke extractstoffen. Direct na deze ‘mutage’ gaat de jonge wijn naar de vatenkelder voor de rijping.  

Ze zijn de enige protproducent die alle portwijn nog laart ouderen in houten vaten, die soms wel 100jaar oud zijn. Doordat alle wijnen lageren in houten vaten, die door hun leeftijd dan wel dicht zitten is het nooit zo dicht (reductief) als metalen vaten. Hierdoor is de wijn bij openen niet zo onder de indruk van de zuurstof waarmee de wijn in aanraking komt. De wijn hoeft dan ook zeker niet dezelfde dag op.

Land: Portugal
Gebied: Douro
Druivensoort: Tinta roriz, tinta cao, tinta amarela, touriga franca, touriga nacional, tinta                                             francisca, sousao
Wijnhuis: Morgadio da Calcada
Jaar: n.v.
Inhoud: 0,375L
Alcohol percentage: 20%
Wijn kleur: Rood
0 sterren op basis van 0 beoordelingen