Springbank 21y Botteling 2017

€325,00
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Springbank 21 Year old 17-04-2017 botteling 0,7L

Distilleerderij: Springbank

Gebied:Campbeltown

Land: Schotland

Omschrijving:

Met zijn mooie warme goude gloed geeft de 21 year old van Springbank je een romigheid en ongelofelijke complexiteit. Met de invloede van de zee neemt deze whisky je mee naar zijn geboortestad Campbeltown.

Distilleerderij omschrijving:        

Springbank is opgericht in 1828 in het schotse Campbeltown en is inmiddels in de handen van de 5de generatie Mitchells. Campbeltown was de whisky stad van de wereld met 30 verschillende destilleerderijen. In de eerste financiële crisis van begin 1900 zijn bijna alle distilleerderijen failliet gegaan en was Springbank de enige resterende distilleerderij.

 

Doordat de whisky nog steeds traditioneel wordt gemaakt, met de technieken en materialen van de voorouders, wordt de Springbank whisky voor het grootste gedeelte handgemaakt. Hierdoor gaat er geen kwaliteit verloren tijdens de productie van de whisky.

 

Het productieproces van Springbank wordt volledig op één locatie uitgevoerd. Doordat zowel het productieproces als de productie bijna volledig met de hand gedaan wordt, kan Springbank hoge kwaliteit whisky produceren.  

 

Springbank is één van de destilleerderijen, die op één hand te tellen is, die zelf mout maakt door middel van traditionele moutmethoden. Het proces begint wanneer de gerst vervoerd wordt naar de “Gerstloften”.  Wanneer het gerst klaar is wordt het in koud en schoon water gestopt. Hier blijft het tot drie dagen ondergedompeld liggen zodat het kan opzwellen. Vervolgens wordt het mout in lagen van ongeveer 15 cm dikte gelegd op de moutvloeren en regelmatig door het team omgekeerd.

 

Eesten

Mout wordt gecombineerd met suiker zodat er alcohol geproduceerd kan worden en hierna in ovens gestopt. Hier gaat het mout drogen voor 30 tot 48 uur.

 

Pletten

Na het droogproces gaat het gedroogde mout een molen uit 1940 in waar het geplet wordt tot “graan”.

 

Pureren

Het Graan wordt gestopt in heet water waardoor de suikers vloeibaar worden. Dit wordt gedaan in de ijzeren “mashingtanks” die al een eeuw oud zijn. Tijdens het proces wordt er constant geroerd en het volledige proces wordt drie keer herhaald.

 

Gisting

De vloeibare massa die uit de “Mashingtanks” komt heet wort. Het Wort wordt gestopt in zes gigantische houten washtanks. Hier wordt de gist aan het wort toegevoegd wat ervoor zorgt dat het suiker omgezet wordt naar alcohol in een 110 uur durend gisting proces waarna het wort klaar is om gedestilleerd te worden.

 

Destilleren

De overgebleven vloeibare massa uit de washtanks gaat via drie koperen tanks die door een klein vuurtje verwarmd worden. Dit proces wordt bij Springbank 2,5 keer herhaald en wordt gecontroleerd door de “stillman” via de spirit safe. Hierna wordt de vloeistof spirit genoemd.

 

Vullen van de vaten

Vaten worden gevuld met Spirit zodat de Spirit de juist smaak krijgt. Voor elke whisky zijn dit andere vaten uitgekozen door de experts van Springbank.

 

Rijping

De gevulde vaten worden vervoerd naar donkere opslaghuizen waar de vaten voor minimaal 3 jaar blijven liggen waarna de spirit officieel whisky heet. De vaten worden meerdere keren getest en bij speciale jaartallen gebotteld als limited edition.

 

Bottelen en labelen

Zelfs tijdens het bottelen en labelen worden de whisky’s grondig gecontroleerd op kleur, smaak en labelfouten zodat de hoogste kwaliteit behouden wordt.  

Land: Schotland
Soort: Single malt
Destilleerderij: Springbank
Inhoud: 0,7L
Alcoholpercentage: 46%
Botteling: 2017
0 sterren op basis van 0 beoordelingen