Raventos i Blanc de Nit Rose Organic

€21,99
Beschikbaarheid: Op voorraad (5)

Duivensoort:                       macabeo, xarel.lo, parellada, monastrell

Wijnhuis:                            Raventos

Gebied:                              Penedas 

Land:                                 Spanje

 

Omschrijving:   

Wat een heerlijk feestbeest, zo’n prachtige mousserende rosé met ook nog zoveel kwaliteit: mooie rokerige en brede geur, een hint van mediterrane kruiden, een vleugje aardbeien, mooi krachtig, in de smaak proef je een mooie subtiele mousse, met frisse zuren, levendigheid, bitters, maar hij is ook heerlijk zacht en afgerond in de finale.

Voor het maken van deze mousserende rosé wordt gebruik gemaakt van monastrell. Het sap van deze blauwe druif wordt toegevoegd aan de klassieke, lokale druiven uit de Penedes, macabeo, xarel.lo en parellada, die net als de monastrell bio-dynamisch geteeld zijn.

 

Kleur:   

Licht zalmroze

 

Geur:    

Mooie rokerige en brede geur, een hint van mediterrane kruiden, een vleugje aardbeien,mooi krachtig.

 

Smaak: 

Zacht en smaakvol, fris, mooie subtiele mousse, goede zuren, levendigheid, bitters, maar ook heerlijk zacht en afgerond in de finale

 

Wijn & Spijs:      

Prima bij feestelijke gelegenheden, als aperitief, mooi bij kipsalade, tapas, ibericoham.

 

Wijnhuis omschrijving:

Raventós i Blanc is gevestigd in Catalonië en heeft een ongekend lange geschiedenis. De familieboerderij, waar de wijnen vandaag de dag worden geproduceerd, is sinds 1497 eigendom van de familie Raventós - een van de bekendste wijnfamilies van het gebied. Tegenwoordig heeft Pepe Raventós, de 21e generatie, de leiding. De toewijding en ambitie zit in de genen, want Pepe wil bij de beste producenten van van mousserende wijn ter wereld horen. Raventós i Blanc doet dat door kwaliteit altijd op nummer één te zetten: lokale druivenrassen, biodynamie, lage opbrengsten, lange sur lie rijping, etc. 

In 2012 besloot Pepe dat het tijd was om de DO Cava te verlaten. Dit viel samen met de beslissing om de Conca del Riu Anoia DO te creëren. "Dankzij het klimaat, traditionele druivenrassen, geologie en eeuwenoude tradities in dit gebied, Conca del Riu Anoia, kunnen hier de meest authentieke mousserende wijnen ter wereld gemaakt worden”, aldus Pepe Raventós. Het is nog geen officiële DO, maar dat is wel het ultieme doel. 

De familie Raventós heeft een grote rol gespeeld in het ontstaan en grootbrengen van Cava. Het was Josep Raventós Fatjó, die in 1872 de eerste mousserende wijn van lokale druivenrassen maakte, volgens dezelfde methode als Champagne. In de eeuw die erop volgde, richtte de familie Raventós het cavahuis Codorníu op, wat uitgroeide tot een groot imperium. Daarnaast is de familie ook mede-verantwoordelijk geweest voor de totstandkoming en promotie van DO Cava.  

Ondanks de vele successen besloot Josep Maria Raventós i Blanc, destijds CEO van Codorníu, dat het tijd was voor een ommezwaai. Dat vond plaats in 1982. Zijn droom was een cava te maken van hoge kwaliteit, een mousserende wijn die makkelijk zou kunnen concurrenten met de beroemde mousserende wijnen van Champagne. Samen met zijn zoon Manuel Raventós richtte het wijnhuis Raventós i Blanc op, gebruikmakend van hun oude familiedomein in het hart van Penedes. Op 4 maart 1986 kwam de eerste Raventós i Blanc op de markt. Jammer genoeg heeft zijn vader, Josep Maria, niet veel van het succes meegekregen, hij overleed een paar dagen later aan een hartaanval. Manuel Raventós was vastbesloten het werk en de droom van zijn vader voort te zetten samen met zijn zoon Pepe Raventós.

Het gebied: Penedès, Catalunya

Catalunya heeft binnen Spanje nadrukkelijk een eigen identiteit. Belangrijk onderdeel van deze identiteit is een eeuwenlange rivaliteit tussen de hoofdsteden, Barcelona en Madrid. We hoeven maar te denken aan de voetbalwedstrijden tussen Real Madrid en Barcelona, waarin de rivaliteit tussen de hoofdstad van Catalunya en de hoofdstad van het land door twee voetbalteams wordt uitgevochten. Catalunya is trots op zijn eigen identiteit en het koestert ook zijn eigen taal, het Catalaans.

Het betekent ook dat de wijnen in Catalunya een eigen gezicht hebben, anders dan de wijnen uit andere Spaanse wijngebieden. Ze hebben iets meer een Franse toets, zijn wat moderner, en hebben ook minder de klassieke houtrijping van de bekende Spaanse streken. Termen als ‘Reserva’ en ‘Crianza’, die staan voor de klassieke houtrijping, worden hier minder fanatiek gebruikt.

Het belangrijkste wijngebied van Catalunya voor tafelwijnen is de Penedès. Heel lang was de Penedès synoniem met Cava, de Spaanse mousserende wijn. Nog steeds is de Penedès verreweg het grootste productiegebied voor deze succesvolle mousserende wijn, en dat betekent dat veel boeren hun druiven daar ook voor gebruiken, of verkopen aan één van de grote producenten van Cava. Cava is, door de kwaliteitseisen die er aan worden gesteld, en het merk ‘Cava’, uitgegroeid tot een van dé grote exportsuccessen van Spanje. En in tijden van crisis wordt het alleen maar beter, omdat de wijndrinkers dan naarstig op zoek zijn naar goede alternatieven voor Champagne. En Cava is dat.

Maar daarnaast neemt het belang van stille droge wijnen uit de Penedès meer en meer toe. Hier zien we een beeld dat een mix is van Franse invloeden en die typische Catalaanse eigenzinnigheid. De Franse invloed zien we terug in de aanplant van druiven als Cabernet-Sauvignon, Merlot en Chardonnay, succesnummers uit het repertoire van de noorderburen. Maar er komt steeds meer belangstelling voor het gebruik van ‘eigen’ druiven uit Catalunya, waarbij ook de druiven die van oorsprong voor de Cava bestemd waren, interessante wijnen op blijken te kunnen leveren, met een heel eigen gezicht. De afgelopen jaren is er zelfs sprake van een trend naar het gebruik van eigen streekdruiven. Zo komen er steeds meer droge witte wijnen op basis van druiven die van oorsprong vooral werden gebruikt voor de Cava, de mousserende wijn. Vooral de eigenzinnige xarel.lo is steeds meer de basis voor goede droge wijnen, die door deze druif een heel apart, Catalaans karakter krijgen.

Veel belangstelling gaat ook uit naar de lokale parellada, waarmee eveneens prime resultaten worden geboekt. Deze druiven blijken in dit warme klimaat te beschikken over een aantrekkelijke natuurlijke frisheid, die er voor zorgt dat de witte wijnen die er uit worden gemaakt, bijzonder levendig blijven.

 

Land: Spanje
Gebied: Penedes
Druivensoort: macabeo, xarel.lo, parellada, monastrell
Wijnhuis: Raventos
Jaar: 2019
Inhoud: 0,75L
Alcohol percentage: 12%
Wijn kleur: Rosé
0 sterren op basis van 0 beoordelingen